Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri, după ședința de Guvern, că punctul de amendă rămâne înghețat la 145 de lei, în anul 2021.
Punctul de amendă rămâne la valoarea de 145 lei, nu se modifică”, a spus Cîțu.
Ultima majorare a amenzilor de circulaţie a avut loc în 2017, când punctul de amendă a crescut de la 125 la 145 de lei.
Premierul a vorbit și despre o ordonanță inițiată de Ministerul Finanțelor Publice, ce reprezintă un impact bugetar sau o economie la buget de 17,6 miliarde de lei pentru anul viitor.
Printre altele, ordonanța prevede menținerea în cuantum brut a salariilor și sporurilor de care beneficiază angajații din administrația publică centrală și locală la nivelul din decembrie 2020 și menținerea voucherelor de vacanță în cuantum de 1.450 lei, informează Mediafax.
Senatul României a votat în cursul zilei de miercuri, 30 decembrie, ca alocațiile să fie mărite cu 20% începând de la 1 ianuarie. Ulterior, începând cu 2022, alocațiile vor fi indexate anual cu rata inflației.
75 de parlamentari au votat „pentru”, iar 56 „contra” proiectului privind mărirea alocațiilor. De asemenea, înainte începerii ședinței din plen, enatorii au modificat titlul inițial al proiectului de lege de modificare a OUG, din „respingere” în „admitere”.
În plus, noul Senat a modificat și majorările, astfel încât nu vor mai exista două majorări în 2021 (1 ianuarie și 1 iulie), ci va fi aplicată doar cea de la începutul lui 2021, respectiv majorarea cu 20% din cuantumul lunii iulie 2020.
PSD a votat în Parlament, în luna august, o lege prin care alocațiile pentru copii ar fi trebuit să se dubleze de la 1 septembrie 2020, dar guvernul a amendat legea printr-o ordonanță de urgență care prevede o majorare de doar 20%.
Guvernul Orban a explicat, atunci, că nu are resursele bugetare pentru a susține o dublare a alocațiilor pe fondul unei pandemii. Ulterior, Guvernul a atacat la CCR dublarea alocațiilor pentru copii, însă judecătorii au respins sesizarea.